Εστιατόριο, Η σπηλιά του Νικόλα

Αλεφρακής Μηνάς
Ακρωτήρι Θήρας, Σαντορίνη
Τηλ. 22860 82303

Website http://www.nikolascave.gr/el/
Facebook
Email info@nikolascave.gr

Τα πάντα είναι σπιτικά… το κρέας να προέρχεται απευθείας από τη φάρμα της οικογένειας και το ψάρι είναι πάντα της ημέρας.

Φρέσκα συστατικά
Άριστης ποιότητας κρέας από τη φάρμα μας και ολόφρεσκό ψάρι, της ημέρας.

Βραβεία
Καλύτερη παραδοσιακή ταβέρνα για την περίοδο 2007-2008 στη Σαντορίνη.

Εκπληκτική Θέα
Ακριβώς πάνω στη θάλασσα κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Στην Σαντορίνη, στη νότια μεριά του όμορφου Ακρωτηρίου, δίπλα στην θάλασσα εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται μια μικρή παραδοσιακή σπηλιά, λαξευμένη από τα χέρια του μπάρμπα Νικόλα στα νεανικά του χρόνια. Φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι πρόσφερε καταφύγιο στον ίδιο και στην μικρή βαρκούλα του.

Η ανοιχτή καρδιά του, τα φρέσκα ψάρια που ο ίδιος έπιανε και το ντόπιο κρασί που πάντα είχε έκανε την μικρή σπηλιά καταφύγιο της παρέας του. Στο πλευρό του πάντα η κυρά Ευσταθία που με την μαγική της μαγειρική ξετρέλαινε τους πάντες.

Ο αείμνηστος Σπύρος Μαρινάτος, επικεφαλής του έργου της ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, πρότεινε στον μπάρμπα Νικόλα να μετατρέψει το μικρό αυτό καταφύγιο σε ταβερνάκι, για τους πεινασμένους εργάτες της ανασκαφής προσφέροντας πάντα νόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα, χλωρό τυρί, σκορδομακάρονα και άφθονα φρέσκα ψάρια.

Με τα χρόνια, η σπηλιά γινόταν ολοένα και πιο γνωστή στους επισκέπτες του νησιού, καθώς μετά την επίσκεψη τους στον αρχαιολογικό χώρο κατέφευγαν στην παραλία να δοκιμάσουν τους ξακουστούς μεζέδες της κυρά Ευσταθίας και το πλούσιο σε άρωμα κρασί του μπάρμπα Νικόλα.

Το 1981 τα ηνία έδωσαν στην κόρη τους, Μαργαρίτα, η οποία έμαθε την μαγειρική από την σύζυγο του κυρίου Μαρινάτου. Με πιο πλούσια κουζίνα και πάντα με παραδοσιακό τρόπο η κυρία Μαργαρίτα συνέχισε, στα χνάρια των προγόνων της, να μαγεύει τους πελάτες της. Η αγάπη της για την κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, που η ίδια και ο σύζυγός της, Νικόλας, παράγουν, της χάρισε το βραβείο Gourmet, ως η καλύτερη παραδοσιακή ταβέρνα 2007-2008 στην Σαντορίνη.